Leren verdragen wat onverdraaglijk lijkt

Online rouwverwerken op een tijd en plaats die jou het beste uitkomen. 

Jouw tempo, jouw tijd, jouw herinneringen staan centraal

Uit het dal

Na een overlijden lijkt het leven overdekt te zijn door een grauwsluier. Je probeert keer op keer de donkere wolken weg te schuiven en verlangt er naar om af en toe een zonnestraal te zien. Het leven dat was, is niet meer. Wie jij was, is niet meer. En nu? Je hebt geen idee. Laat staan dat je weet hoe.

Soms is het moeilijk te geloven, maar wat je voelt blijft niet voor altijd. Ik heb dat aan den lijve ondervonden. Ook voor mij voelde het in 1995 alsof het leven ophield voor mij en mijn dochter. Nu, vijfentwintig jaar later, zijn we gelukkig. 

We hebben allemaal de mogelijkheid om verdriet te dragen en te verwerken, om stapje voor stapje uit het diepe dal te klimmen. Dat is moeilijk en zwaar. Rouwen is keihard werken. Werken aan een andere relatie met degene die is overleden en ook werken aan een nieuwe manier van omgaan met het leven. Lutografie helpt daarbij.

Wat is Lutografie

Met Lutografie ga jij jouw eigen rouwboek maken onder begeleiding van opdrachten, meditaties, artikelen en lees- en filmtips. Lutografie doe je met of zonder (online) begeleiding van een therapeut. Je werkt op jouw eigen computer op jouw tempo en jouw tijd. Jouw herinneringen staan centraal.

Om de week leg jij je erop toe om aan jouw rouw en gevoelens actief aandacht te besteden én er een vorm aan te geven. Door op afstand naar je verhaal te kijken krijg je meer inzicht, meer begrip over jezelf en over wat er is gebeurd. Precies op die momenten van de dag dat je ervoor kunt gaan zitten. Je krijgt weer rust in je hoofd en in je lijf.

Lees hier wat anderen zeggen over Lutografie.

Mooie herinneringen geven de kracht om door te gaan en
minder mooie herinneringen verwerken zorgen dat je door kán gaan. 

Wat krijg je bij Lutografie

Nadat je een account hebt aangemaakt kun je direct starten met twee introductieweken. Wil je daarna verder? Kies dan het traject dat op dat moment bij je past. Dit is afhankelijk van waar jij aandacht aan wilt geven. 

Traject 1: van chaos en paniek naar houvast en overzicht

Het verlies brengt chaos in je leven. Je hebt geen idee hoe je verder moet en waar je moet beginnen. In twaalf sessies help ik jou houvast te vinden in de chaos die is ontstaan waardoor je minder paniek zult ervaren en weer grip op je leven krijgt. Ik help je de confrontatie aan te gaan met wat er is gebeurd waardoor je het pijnlijke verlies niet meer hoeft weg te duwen. Je gaat aan de slag met de zoektocht naar hoe het was. Je gaat de verandering in je leven én in jezelf onderzoeken en je gaat ontdekken wie jij, zonder de overledene, bent. In de chaos krijg je overzicht en vind je weer houvast. Alles leg je vast in je eigen rouwboek: (mooie) herinneringen bewaren omdat ze de kracht geven om door te gaan en minder mooie herinneringen verwerken zodát je door kunt gaan!

Traject 2: van overspoeld raken door emoties naar meer balans

De emoties kunnen je overvallen. Je durft niet meer te rekenen op stabiliteit in je gevoel. In twaalf sessies help ik je om te gaan met de gevoelens waardoor je beter kunt functioneren en weer op jezelf kunt vertrouwen. Ik ga je helpen grip te krijgen op je emoties en zonnestraaltjes toe te laten. Je gaat inzien dat je controle kunt hebben over de pijn die je voelt, zodat je ook weer gaat leren hoe jij kunt functioneren in jouw veranderde leven.

Traject 3: van schuldgevoel naar opklimmen uit het dal

Je hebt momentjes van plezier en bent bang te ‘vergeten’. Bijna ongemerkt zit je op de weg omhoog. Dit kan leiden tot schuldgevoel. In twaalf sessies help ik je te ontdekken wat voor jou werkt en hoe je jouw dierbare overledene bij je kunt houden. Je gaat je gevoelens herkennen en bent steeds beter in staat daarmee om te gaan.  Je leert hoe je jouw overledene mee kunt nemen in de momentjes van plezier, zodat je je niet schuldig hoeft te voelen dat ook voor jou het leven doorgaat.

Traject 4: van angst om te verliezen naar opnieuw verbinden

Hoe meer jij je verbindt met het nieuwe leven, hoe minder er over de overledene wordt gesproken. In twaalf sessies help ik je hoe jij de overledene mee kunt nemen in jouw (sociale) leven en hoe je verbonden blijft over de dood heen. Je gaat invulling geven aan jouw nieuwe leven met de overledene bij je. Je leert hoe je nog steeds over jouw dierbare overledene kunt praten, hoe je omgaat met de omgeving die dit soms moeilijk vindt. Je gaat je weer verbinden met het leven en je leert erop te vertrouwen dat niet iedereen ‘zomaar’ doodgaat.

Elk traject bestaat uit 12 sessies. Om de week ontvang je: 

  • Een rouwverwerkingsopdracht
  • Een meditatie
  • Een tip voor een film of interessant interview over rouw
  • Een artikel over rouw

Daarnaast krijg je toegang tot: 

  • Lotgenotencontact via de besloten 'Lutografen' facebook pagina
  • De boekenlijst met vele boeken over rouw
  • Elke dag een spreuk uit de rouwkalender in je mail
  • Online technische ondersteuning per mail of app 

Je hebt altijd de mogelijkheid voor één op één gesprekken, ofwel online, ofwel in de praktijk van de therapeut.

Aan de slag met Lutografie

Stap 1

Maak een gratis account aan en start met week 1 en 2

Stap 2

Kies uit de vier trajecten

Stap 3

Volg jouw traject

Stap 4

Krijg input van een behandelaar (als je dat wilt)

Stap 5

Creëer je eigen rouwboek

Maak nú een account aan en krijg direct toegang tot de eerste twee weken van Lutografie. Je zit nergens aan vast.

Menu