Boeken van Leoniek


Hier een overzicht van de boeken die Leoniek (soms samen met een ander) heeft geschreven. Je kunt ze ook via deze site kopen.


"Ook jij kunt je leven weer opbouwen zonder los te laten of te vergeten"

Lutografie ondersteunt je om jouw persoonlijke weg in het rouwproces te kunnen volgen. Precies op die momenten van de dag dat je ervoor kunt gaan zitten. Je krijgt weer rust in je hoofd en in je lijf.


Jouw tempo, jouw tijd, jouw herinneringen staan centraal.


In dertig minuten per dag zeven mijlen verder in de privacy van je eigen huis.


Rouwen ZONDER therapie, MET ondersteuning.


€ 45,-- per maand


Blijf me bij 

Als een dierbare overlijdt, wil je de herinneringen graag levend houden. Blijf me bij is precies daarvoor bedoeld. De bedoeling van dit boek is dat er zo veel mogelijk herinneringen aan de overledene worden verzameld. Hoe eerder dit boek wordt ingevuld, hoe levendiger de herinneringen aan de overledene zullen zijn. Met Blijf me bij ontstaat een tastbaar aandenken dat altijd mee zal reizen met de nabestaande en gekoesterd kan worden op de momenten dat iemand dat nodig heeft.

De gids over rouwende kids: 80 praktische tips


Het is moeilijk om te zien dat een kind verdriet heeft om het verlies van een dierbare. Je zou het verdriet het liefst wegnemen. Dat kan niet. Maar je kunt het kind wel zo goed mogelijk steunen en begeleiden.
Hoe je dat doet, staat beschreven in deze praktische gids. De 80 heldere tips laten je zien hoe je het best kunt omgaan met (het verdriet van) het kind. Een kort en bondig hulpmiddel voor ouders, leerkrachten en alle anderen die in hun omgeving met rouw te maken hebben.

Verstandelijke beperking en rouw: 80 praktische tips


Omgaan met iemand die te maken heeft gehad met een groot verlies, kan onder normale omstandigheden al moeilijk zijn. Als de rouwende een verstandelijke beperking heeft, komen er nog meer vragen bij. In hoeverre begrijpt de rouwende wat er gaande is? Kun je hem of haar overal bij betrekken? Hoe bereid je de persoon voor op wat er komen gaat? Wat doe je wel en wat kun je beter achterwege laten?

Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel en gedragsdeskundige Karina Knijnenburg geven in de gids tachtig tips om de verstandelijk beperkte zo goed mogelijk te begeleiden in een moeilijke periode. Speciaal bedoeld voor ouders, verzorgenden, groepsleiders en iedereen die te maken heeft met een rouwende met een verstandelijke beperking.

Kinderen in spagaat

Kinderen én experts aan het woord.

Leoniek van der Maarel werkt al jaren met kinderen die geconfronteerd worden met het verlies van een ouder. Ze laat in haar boek zien dat kinderen niet alleen rouwen na de dood van een ouder maar ook na een echtscheiding, en dat hun rouw in beide situaties vaak dezelfde fases doorloopt. Hoe kinderen van gescheiden ouders hun rouw beleven als een ouder overlijdt, is een belangrijk onderdeel van het boek.

Ook benadrukt ze dat de omgeving in deze turbulente periode een belangrijke rol speelt. Kinderen komen zelf aan het woord over wat voor hen werkt en wat absoluut niet. Dat maakt het boek bijzonder.

Rouwkalender

Het leven is zwaar als je een dierbare verliest. De Rouwkalender wil een dagelijks lichtpuntje zijn in het leven van iemand die rouwt. Een rouwende krijgt vaak clichés te horen waar hij niks mee kan. Zulke adviezen worden in deze scheurkalender op de hak genomen om zo de rouwende een hart onder de riem te steken. Ook kan een rouwende zijn licht opsteken met boekentips en websites. Als die informatie even te veel van het goede is, dan zijn er verwijzingen naar liedjes over leven, herinneringen en dood. De rouwkalender kent geen data; de gebruiker kan op iedere dag starten want 'rouw laat zich niet vastleggen'. De kalender heeft ruim 400 velletjes, om te verscheuren zoals verdriet verscheurt. Het zijn er dus meer dan 365. Daarmee wordt het cliché ontkracht dat rouwen een jaar duurt: het duurt net zo lang als een rouwende daarvoor nodig heeft. Rouwen is en blijft een zware dobber, maar deze kalender kan dat wat lichter maken: door te relativeren. Door te laten zien dat wat er is er mag zijn: verdriet, maar ook plezier. Door bespreekbaar te maken wat vaak onbesproken blijft. En eigenlijk om tegen iedereen te zeggen: 'Dood is doodgewoon, alleen kunnen wij er niet aan wennen.' Hans Breekveldt en Leoniek van der Maarel zijn experts op het gebied van rouwverwerking. Samen hebben ze het bedrijf ‘Het Nieuwe Rouwen’.

Als kanker je gezin treft

Bij de diagnose kanker staat je wereld even stil. Maar het dagelijkse gezinsleven gaat wel door. Een belangrijke vraag waar je als ouder mee te maken krijgt, is: hoe gaan we met de kinderen om? Wat vertellen we wel en wat niet? En wat kunnen we aan reacties verwachten?
Leoniek van der Maarel geeft in dit boek tips aan ouders die te maken hebben met kanker in hun gezin: bij een van de ouders of kinderen. Helder en concreet legt ze uit wat je kunt doen om de kinderen goed te begeleiden in deze moeilijke situatie.
Ook bedoeld voor leerkrachten, verzorgers en mensen uit de omgeving van het getroffen gezin.
Leoniek van der Maarel is orthopedagoog en begeleidt al jaren kinderen die te maken krijgen met ziekte of verlies in het gezin. Zij werkte onder meer mee aan het KRO-televisieprogramma 'Liefde voor later'.

Vechten voor je scheiding

Dit boek voorziet in de toenemende behoefte bij professionals aan tools om conflictescalatie bij ex-partners te voorkomen en hen te kunnen helpen de transitie te maken naar co-ouders, zodat zij gezamenlijk de opvoeding van hun kinderen kunnen volbrengen.
Het boek biedt enerzijds een heldere uitleg van de SCHIP-aanpak met aansprekende voorbeelden en concrete oefeningen. Anderzijds geeft het belangrijke achtergrondinformatie over het ontstaan en het verloop van relaties, de verstrengeling van conflict en verlies, de rol van rouw bij echtscheiding, en de invloed van seksuele ontrouw.
De SCHIP-aanpak is vernieuwend omdat deze niet alleen is gericht op conflicthantering, maar juist ook op verlieshantering. Aandacht voor zowel verlies als conflict na scheiding helpt ex-partners hun scheiding te verwerken en afscheid te nemen van hun liefdesrelatie. Dit biedt hen nieuwe mogelijkheden om als partners in gezamenlijk ouderschap verder te gaan.
cover


Hier een overzicht van de suggesties die Leoniek heeft gemaakt. Je kunt ze ook downloaden.


Hoe ga je om met jouw overleden dierbare


Hier suggesties hoe je om kunt gaan met je overleden dierbare. Vaak wordt gezegd "je moet hem/haar wel loslaten". Dat hoeft dus niet. Je mag je anders gaan verbinden.

Hoe je dat doet? Download suggesties daarvoor.


Hoe ga je om met werk


In deze werkwijzer hoe jij jouw werk weer op kunt bouwen. Want je wilt niet ook je werk verliezen! Toch is het heel lastig de juiste opbouw te vinden. Verwachtingen van je werkgever kunnen je onder druk zetten.

Hoe dan? Download deze werkwijzer.


Energie overhouden


Rouwen is heel vermoeiend en kost veel energie. Uiteput zit je 's avonds op de bank. Dingen doen waar je energie van krijgt? Je moet er niet aan denken!

Met deze sleutels krijg je ideeën hoe je energie over kunt houden.


Mijn naam is Leoniek.

Mijn missie is zo veel mogelijk rouwenden helpen hun leven weer op te bouwen.


Omdat ik weet dat het kan.

Leoniek van der Maarel-Stordiau

Rouwspecialist

No menu items have been found.

Leoniek van der Maarel-Stordiau

Rouwspecialist